Kayıtlar

Nisan, 2017 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

Phishing Saldırıları

Resim
Phishing (Olta) Saldırıları, çeşitli banka ve finans kurumları tarafından gönderilmiş gibi görünen, acil ve çok önemli konular içeriyormuş gibi duran sahte e-postalardır. Kullanıcılar bir siteye giriş yaptıklarında bu site üzerinden nereye bilgi girerseler bu bilgileri phishing virüsünü hazırlayan kötü niyetli kişilere aktarmasıdır.Bir web sitenin aynısını yapıp başka bir alan adına aktarırlar.Kullanıcı farklı bir siteye girdiğini anlamadan istenen bilgileri paylaşmasıyla saldırı amacına ulaşmış olur.Genelde bir kişinin şifresini veya kredi kartı ayrıntılarını öğrenmek amacıyla kullanılır.E-posta ve sahte sitedeki talepleri dikkate alan kullanıcıların bilgileri çalınır. Bu saldırıdan korunmak için bilgisayarınızda bir antivirüs programı kullanın ve gelen maillerdeki adrese tıklamayın giriş yapacağınız sayfa adresini kendiniz adres çubuğuna yazarak giriş yapın.

DMOZ Kapandı

Resim
Web sitelerini düzenlemek için editörleri kullanan açık dizin projesi DMOZ kapandı. İlk olarak 1998 yılında Yahoo’ya rakip olarak kendini gösteren ve sonrasında Google’ın  atılımları ile önemi her geçen gün azalmaya başlayan açık dizin servislerinin en çok bilinen isimlerinden olan, Türkiye'de Seo açısından çok büyük etkilere neden olan DMOZ artık hizmet vermeyecek.  DMOZ makinalardan daha çok insanların çalışmasıyla oluşturulan web sitelerini düzenlemek için kullanılan bir projeydi.SEO açısından bu dizin sitesinde yer almanın oldukça fazla önemi vardı. Fakat editörlerin bunu suistimal etmesi üzerine Dmoz'un kapanacağı sitesinde anasayfada yer alan "14 Mart 2017 itibarıyla DMOZ açık dizin projesi kapanıyor" ibaresiyle duyuruldu.

Google My Business Firma Kaydı

Resim
Google My Business, işyeri sahiplerine Google üzerinde daha görünür olma, mevcut müşterileriyle iletişime geçme, tüm işlerini basitçe yönetme, Google Haritalar‘da ücretsiz işletme girişleri oluşturmaya ve yönetmeye olanak tanıyan  bir platform.Peki kayıt eklemesi nasıl yapılır. Öncelikle işletmenize ait bilgileri Google Haritalarda gösterilmesi için doğru bir şekilde girip kayıt oluşturmanız gerekmektedir.Daha sonra telefonla veya adresinize gelen kodla doğrulama yapmalısınız.Böylelikle kaydı tamamlamış olursunuz. Firmanızı Google üzerine kayıt etmeniz SEO açısından ve kelime bazlı aramalarda ulaşılma sayısının artması açısından yararlı olacaktır.

Mail Server

Resim
Mail Server (Mail Sunucusu), kullanıcılar için tüm elektronik postaları bir ağ üzerinde tutan uzaktaki veya merkezi sunucudur. Gündelik hayatımızda her an kullanmaya ihtiyaç duyduğumuz ve hayatımızı kolaylaştıran teknolojiler arasında yer almaktadır. Mail Server gönderi sunucuları ve alıcı sunucuları olarak 2 kategoride incelenir.Gönderi sunucuları SMTP  olarak bilinen sunuculardır. Alıcı sunucuları ise POP3 yada IMAP olarak bilinir. IMAP veya POP3 sunucu protokolleri mesajlara dair bir kopyayı sunucu üzerinde saklama özelliğine sahiptir. SMTP 25 numaralı port çıkışını kullanarak elektronik postalar göndermeye yardımcı olur.

Sunucularda Güvenlik

Resim
Sunucumuzu yazılımlarla ve bilgimizle güvenli hale getirebiliriz, ancak fiziksel güvenliği unutmamamız gerekmektedir.Sunucuya şifre verirken yeterince karışık olmasına dikkat etmeliyiz ve kullanıcı oluştururken fazla kullanıcı oluşturmamalıyız. Windows Serverınızı kurarken default dizin yerine farklı bir dizin ve isim belirlenip o bölüme kurulması sisteme sızanların bazı dosyaları bulmakta sıkıntı çekmesine sebep olabilir. Ayrıca Sunucumuzda saklanan dataların sunucu ile aynı hdd bölümünde olmaması dikkat edilmelidir.Farklı bir hdd bölümünde saklamak güvenlik açısından önemlidir. Gerekli güncelleştirmeleri yüklemek güvenlik açısından önemli  bir etkendir.Gerekmedikçe program kurulumu yapılmamalıdır. Eğer sunucuda dosya paylaşımı yapılıyorsa mutlaka bir antivirüs yazılımı kullanılmalıdır.   

Mobil Tarayıcının Rengini Değiştirme

Resim
Mevcut tarayıcı rengi (adres çubuğunun bulunduğu alan) varsayılan olarak "açık gri"dir. Hatta RGB kodları ile rgb(242,242,242) değerlerine sahiptir. İlk olarak web projenizi açmalı ve  kaynak kodlarını düzenlemelisiniz.Aşağıdaki kodları alın ve head etiketlerinin arasına yapıştırın daha sonra renk kodunun olduğu yere istediğiniz renk kodunu yapıştırın. <head>     <!-- Chrome, Firefox OS and Opera -->     <meta name="theme-color" content="#000000">     <!-- Windows Phone -->     <meta name="msapplication-navbutton-color" content="#000000">     <!-- iOS Safari -->     <meta name="apple-mobile-web-app-status-bar-style" content="#000000"> </head>

Siber Saldırı Nedir ?

Resim
Günümüzde yaygınlaşan internet kullanımıyla birlikte siber saldırı, bir diğer deyişle sanal saldırı olayları da artmaktadır. Bilgisayar ve internet alanında uzmanlaşmış  hacker diye tabir edilen hack veya hacker gruplarının banka, polis, Jandarma, devlet, şahıs, firma vb. sitelere veya bilgisayarlara zarar vermek amacı ile yaptıkları saldırıya Siber Saldırı denir. Siber saldırı sonucunda ele geçirilen hesaplardaki bilgiler deşifre edilebilir, önemli bilgiler zararlı kişilerce ele geçirilebilir veya silinebilir.Saldırının sonucunda olacaklar saldırganın uzmanlığına bağlıdır. Siber saldırılardan korunmak için güvenilir sitelere girmeli, sahte programlar kullanmamalı, güvenli olduğunu bilmediğimiz şeyi indirmemeliyiz.Hesaplarımıza şifre verirken zor olmasına başkaları tarafından kolay bulunabilir olmamasına dikkat etmeliyiz. Antivürüs programları kullarakta bu saldırılardan korunabiliriz.

Whois Nedir ?

Resim
Whois, domain'in  bilgilerini içerir. Domain'in kayıt ve süresinin bitiş tarihi, host edildiği firmanın name server bilgileri de yer alır.Herhangi bir kimse whois protokolünü kullanarak kayıtlı bir alan adının kime ait olduğunu veya kimin tarafından kayıt edildiğini ücretsiz olarak sorgulayabilir.Sahibini bulmak için alan adını sorguladığımızda çıkan sonuçtaki kişi alan adının sahibidir yani alan adı alırken bilgilere kendi isminizi yazmaya dikkat edin.Ayrıca domain adı almak istediğide domain'in daha önceden alınıp alınmadığını bu şekilde sorgulayarak öğrenilebilir. Whois bilgilerini açık tutmak Google tarafından bi güvenilirlik kazanmanın temel adımını oluşturmaktır.Ayrıca domain süresi uzun olan alan adı Google tarafından daha değerlidir.

WebView Nedir ?

Resim
Android de webview yapısı uygulama içinde istenilen adresteki web sitesini açmak için kullanılır. En yaygın kullanımı budur. Siteleri HTML5 uyumlu derleyicisiyle kullanıcıya gösterir. Eğer uygulamamızda  belli sayfaları mobil uyumlu bir web sitesinden çağırıyorsak ya da kullanıcıyı uygulamayı kapatmadan bir web sitesine yönlendirmek istiyorsak WebView bileşeni bize yardımcı olacaktır. Uzak sunucudaki siteyi gösterebileceğimiz gibi uygulamanın içerisindeki html sayfalarıda görüntüleyebiliriz. Eğer açmaya çalıştığımız site responsive yapıdaysa sonuç çok iyi olacaktır değilse otomatik ekran boyutuna göre küçülecektir ekranı yakınlaştırarak kullanabiliriz.

Eclipse Nedir ?

Resim
Eclipse çoklu dil desteği sunan , tamamen ücretsiz ve açık kaynak kodlu bir geliştirme ortamıdır (IDE). Önceleri sadece Java geliştirmek için üretilmiş olan bu platform sonraları geliştirilen eklentileri sayesinde, diğer birçok dile, C/C++, Cobol, Python, Perl, PHP, destek vermeye başlamıştır. Eclipse projeleri Eclipse Vakfı tarafından yönetilmektedir. Android geliştirme ortamının önemli bir bileşeni olan Eclipse'in içinde yazılan programları denemek için herhangi bir bilgisayar ortamında başka bir bilgisayar ortamını donanımsal veya yazılımsal olarak taklit eden, öykünme işini yapan yazılım (öykünücü) kurulabilmektedir. Eclipse ortamı, sunulan eklentilerle işlevleri geliştirilerek birçok alanda kullanılabilmektedir.  Eclipse programlama dilleri dünyasında tuttuğu önemli yeri ile, her geçen gün yerini sağlamlaştırmaya devam etmektedir.

Google Auto Draw Nedir ?

Resim
Yapılan çizimleri algılayıp önceden hafızasına kaydedilmiş görselleri öneren otomatik çizim aracıdır. Telefonda veya bilgisayarda çizim yapmak yavaş ve daha zor olacağı için Autodraw uygulamasını kullanaraka işinizi kolaylaştırabilirsiniz .Telefonunuzda, bilgisayarda veya tabletinizde bu uygulamayı ücretsiz çalıştırabilirsiniz.Program indirmeye gerek kalmadan internet üzerinden çizimininizi yapıp .png olarak indirebiliyorsunuz.

Sanal Pos Entegrasyonu Nedir ?

Resim
Mağaza alışverişlerinde kredi kartı ile ödeme yaparken kullandığımız POS  cihazlarının internet üzerinden kullanılanlarına POS-VPOS ya da sanal pos denilir.Kredi kartlarının temasına gerek kalmadan sadece ilgili bilgiler sayesinde ödeme yapılabilinir. Bu sistem sayesinde müşteri ile firma arasında ödeme işlemleri güvenli bir şekilde yapılabilir. Sanal pos kurulumu yapılabilmesi için şirket adınıza yaptığınız sanal pos başvurusunun kabul edilmesi gerekir.Sanal posun kullanılabilmesi için firmanın kendine ait bir e-ticaret sistemi olması gerekir. Ardından banka sanal pos kurulumu yapabileceğiniz sayfa kodlarını ve özel sanal pos şifresi  sizlerle paylaşır.Bu şifre ile yönetim paneline girilir panelden alınan kodları sitenize eklemeniz gerekir.Kodları sitenize doğru şekilde eklemeniz için bir yazılımcıyla irtibata geçmeniz daha iyi olacaktır aksi takdirde sanal pos çalışmayabilir.

Ajax Nedir ?

Resim
Ajax, “Asynchronous JavaScript and XML” (Türkçe: Eşzamansız JavaScript ve XML) anlamına gelen ve bir çok programlama dili ile uyumlu çalışan bir teknolojidir. En çok sayfayı yeniden yüklemeye gerek kalmaksızın, sayfada görünür değişiklikler yapmak için kullanılır.Mesela iletişim formu doldurulduğunda sadece datayı göndererek o bölüme sonucu yazdırmak için kullanılabilir. XMLHttpRequest kullanılarak birden fazla bağımsız işlem yapılabilir. Aslinda ajax HTML / CSS/ DOM / JavaScript XML / XML/HttpRequest gibi birçok bilesenin birlestirlmesiyle gelistirilmis bir teknolojidir.Ajaxı kullanmak için iyi bir javascript bilgisi gerektirmektedir. Uzmanlar, AJAX'ın HTML ve XML'den sonra en yenilikçi İnternet yazılımı olduğunu söylemişlerdir.

Facebook Reklamı Oluşturma

Resim
Sosyal medya üzerinde milyarlarca kişiye erişilebiliyor. Bu nedenle dünyanın en büyük sosyal ağı olan Facebook etkileşim konusunda da en fazla avantajı sağlayan platform olmuştur.Tüm markalar Facebook üzerinden reklam verebilmektedir. Nasıl Facebook Reklamı Oluşturulur ? Reklam Yöneticisi'nden Kampanya Oluştur'a tıklayın Reklam türünü seçin En fazla 6 görsel veya kapak resmi ekleyin Reklamınızda yer alacak metni belirleyin Yaş grubunu, dilini ve hedef kitleyi seçerek devam edin Hedef kitlenize uygun olan cihazları seçin Daha sonra para birimini, reklam bütçenizi, reklam sürenizi belirleyin Sipariş ver butonuna tıklayarak reklamınızı onaya gönderebilirsiniz eğer sakıncalı birşey yoksa kısa zamanda onaylanacaktır.

Tarayıcı Önbellekleme Nedir ?

Resim
Sayfa hızını test ettiğimiz  Pagespeed  sorgu sonuçlarında karşılaştığımız "Tarayıcı önbellekleme özelliğinden yararlanın" şeklindeki ileti nedir ? Bu özellik sitemizin seo ve hızını olumlu olarak etkilemektedir.Bu oldukça etkili bir faktördür. Sitenizi ziyaret eden kullanıcılar ziyaretleri sırasında site ile veri alışverişinde bulunur.“.jpg, .gif, .png, .css .js” gibi dosyaların her seferinde gelen ziyaretçilerinize yeni bir dosya gibi yüklettirmemek böylece site açılışını da hızlandırmaktır. Böylece arama motorları sitenizi üst sıralara taşır, aylık transfer kotanızı minimuma indirir.Tarayıcı önbelleklemeyi sitenizde aktif etmek için .htaccess dosyasını açıyoruz ve aşağıdaki kodları ekliyoruz. İşlemimiz bitiyor. <ifmodule mod_expires.c> <fi lesmatch "\.(jpg|gif|png|css|js)$"> ExpiresActiv e on ExpiresDefault "ac cess plus 1 year" </filesmatch> < /ifmodule>

MVC Nedir ?

Resim
Model-view-controller (MVC), ilk olarak 1979 yılında  Trygve Reenskaug tarafından tanımlandıktan sonra yazılım mühendisliğinde kullanılan bir  yazılım geliştirme desenidir.Masaüstü, web veya mobil uygulamaların hepsine uyarlanarak kullanılabilir. MVC Asp.Net ile ortaya çıkan bir desen değildir. Son 20 yıldır kullanılmakta olan fakat Asp.Net MVC ile popülerliği artmış bir desendir. MVC’de bir uygulama kullanıcı arayüzü 3 ana bölümden oluşur: Model : Proje içerisinde kullanılacak olan nesnelerin oluşturulduğu kısımdır.Data işlemlerinin ve iş kurallarının tanımlanır, class’lar oluşturulur. View : Kullanıcı arayüzünün nasıl gösterileceği tanımlanır. Controller : Kullanıcı arayüzündeki işlemler ile data ve spesifik katman arasındaki iletişim sağlanır. Controller ayrıca model ve view arasındaki veri akışını da kontrol eder.

Font Awesome Nedir ?

Resim
Bazen sitemize daha fazla görsellik katmak  için ikonlar kullanırız fakat ikonları resim olarak eklemek sitemizin hızını yavaşlatacaktır.Bunun yerine Font Awesome  kullanmak web sitelerinin performanslarını olumlu yönde etkileyecektir.Aşağıda nasıl kullanılacağı ve nereden indirileceği hakkında bilgiler mevcuttur ; Font Awesome Bu  adresden download butonuna tıklayarak dosyaları indirebilirsiniz.Daha sonra bu dosyaları projenizin olduğu dosyanın içine atın.Aşağıdaki kodları sitenizin bölümüne ekleyin. Daha sonra hangi ikonu kullanmak istiyorsanız o ikonun html etiketini sitenize eklemeniz yeterlidir.

Xamarin Nedir ?

Resim
C# kullanarak Android, iOS ve Windows Phone uygulamaları geliştirmeye yarayan bir platformdur.15.000’den fazla kullanıcıya ev sahipliği yapmaktadır.Geliştiricilere sunduğu Xamarin.Forms arabirimi ile  uygulamanızın eş zamanlı olarak Android, İOS ve Windows platformları için hazır durumda olmasını sağlar.Yerel SDK ve UI tasarlama mekanizmasını kullandığı için ortaya çıkan uygulama, tamamen yerel olur. Visual Studio ile birlikte ek bir modül olarak kullanılabiliyor.İsterseniz MonoDevelop üzerine kurulu Xamarin Studio'yu da kullanabilirsiniz. Ücretsiz bir sürümü de bulunur fakat üçüncü parti bileşenlerinden faydalanmak için dönemsel olarak ücret ödemek gerekir.