Deneyap teknoloji atölyeleri projesi
Deneyap teknoloji atölyeleri projesi
Deneyap Teknoloji Atölyeleri, tam bağımsız ve güçlü bir Türkiye için, geleceğin mühendislerini, teknoloji girişimcilerini ve teknoloji liderlerini yetiştirme amacıyla “Geleceğin Teknoloji Yıldızları” programı kapsamıyla 2017 yılı Temmuz ayında Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) bünyesinde hayata geçirildi. Sanayi ve teknoloji bakanı Mehmet Varank “Deneyap Teknoloji Atölyeleri Projesi“ için şunları söyledi;
"Söz verdiğimiz gibi 81 ilde hayata geçireceğimiz '100 Deneyap Teknoloji Atölyeleri Projesi'nin ilk adımını 12 ilimizde başlatıyoruz. Geleceğin Teknoloji Yıldızları Programı Türkiye'ye yayılacak, gençlerimiz hayal edecek, araştıracak, geliştirecek, üretecek. Geleceğin bilim insanlarını, araştırmacılarını, girişimcilerini keşfetmeyi ve geliştirmeyi hedefleyen Deneyap Türkiye, hızlı bir şekilde diğer illerde de yaygınlaştırılacak. 2020 yılı sonuna kadar 81 ildeki gençler Deneyap ile tanışacak. Deneyap Türkiye adı verilen proje, Türkiye'nin teknolojik kalkınma programı 'Milli Teknoloji Hamlesi'nin itici gücünü oluşturmak üzere teknoloji üretme yetkinliği yüksek genç bireyler yetiştirme amacıyla oluşturuldu. Kurulacak teknoloji atölyelerinde, yenilikçi bir eğitim modeli esas alınarak, tasarım-üretim, robotik-kodlama, elektronik programlama, yazılım teknolojileri, siber güvenlik, enerji teknolojileri, havacılık ve uzay, nanoteknoloji ve yapay zeka gibi alanlarda teorik ve uygulamalı eğitimler verilmesi planlanıyor."
Geleceğin teknoloji yıldızlarının yetiştirileceği Deneyap teknoloji atölyelerinin ilk kısmı için Adana, Ankara, Antalya, Edirne, Erzurum, Eskişehir, Hakkari, İzmir, Konya, Manisa, Muğla ve Trabzon olmak üzere toplam 12 ilde sınav heyecanı yaşandı. Sınava 83 bin 984 öğrenci başvuru yaptı. Sınav sonuçları ise 10 Nisan’da açıklanacak.
Cumhurbaşkanlığının 100 Günlük İcraat Programı çerçevesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, TÜBİTAK ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfının ortak çalışması sonucu 81 ilde 100 Deneyap Teknoloji Atölyesi Projesi hayata geçirilecek.
Sınav içeriğini ise problem çözme , kritik analitik düşünebilme, tasarım odaklı düşünme ile bilim ve mühendislik uygulamaları becerilerini ölçmeye yönelik olarak matematik, fen, algoritma ve güncel bilimsel gelişmeler oluşturuyor.
Proje kapsamında kurulması planlanan atölyelerde robotik-kodlama, elektronik programlama, yazılım teknolojileri, siber güvenlik, enerji teknolojileri, havacılık ve uzay, nanoteknoloji ve yapay zeka eğitimleri teorik ve pratik olarak verilecek.
2 ayrı yaş grubuna uygulanacak ve 3 yıllık süresi olacak eğitim ücretsiz olarak verilecek. Ortaokul ve lise başlangıç çağında bulunan yaş grupları eğitimden yararlanabilecekler.
Yorumlar
Yorum Gönder