Start-up Nedir?



Start-up Nedir?

Zaman sürekli değişim, gelişim ve yeniliklerle geçiyor. Bu geçen zamanda hayatımıza her gün yeni bir kavram daha ekleniyor. Son zamanlarda hayatımıza giren ve sıklıkla duymaya başladığımız ve  bu  nedenle bu yazımıza konu ettiğimiz kavram ise start-up.

Start-up nedir, ne zamandan beri hayatımızda bunlardan bahsetmeden önce yukarıda da belirttiğimiz zaman içerisinde her şeyin sürekli olarak değişim ve gelişim içinde olduğunu tekrar belirmek istiyorum. Çünkü bir nevi başlangıç anlamı taşıyan start-up kavramını daha iyi anlayabilmemiz için hiçbir şeyin başladığı gibi kalmadığını çok iyi bilmemiz gerekiyor.
Yine start-up nedir onu açıklamak yerine başka bir şey söylemek hatta daha doğrusu sormak istiyorum. Apple dediğimizde aklınıza ne geliyor? Ya da Facebook?  Google? Devasa şirketler, yüzlerce-binlerce çalışan, çok yüksek kazanç, lüks plazalar… Evet bunlar bu ve bunun gibi onlarca şirketin şu an ki durumları. Peki ya hepsi yola ilk başladıklarında da aynı durumda mıydı? Bilmeyen birçok insan için söyleyelim dünya devi Apple 1979 yılında iki kafadar arkadaş tarafından Amerika’da bir evin garajında kuruldu. Şu anda ki hiçbir imkanına sahip değildi. Yüzlerce binlerce çalışanı yoktu sadece iki kişilerdi. Ama zamanla Apple da başladığı gibi kalmadı. Bunun gibi bir çok örneğebuyazımızdan ulaşabilirsiniz Örnekte bahsettiğimiz Apple ilk start-uplardan biri olarak gösterilir.

Start-up Nedir?

Bu kadar ön açıklamadan sonra artık start-up nedir sorusuna cevap verebiliriz. Tanımdan önce fazla açıklama yapmış olmamın sebebi start-up nedir sorusunun farklı girişimciler tarafından farklı şekilde birden fazla şekilde tanımlanmış olmasıdır. Ama genel bir tanım yapacak olursak herhangi bir soruna çözüm bulmak amacıyla yola çıkan ve başarılı bir sonucun garanti edilmediği şirketlere verilen isimdir diyebiliriz.
Hangi alanlarda start-up şirketler bulunur?
Yukarıda vermiş olduğumuz örneklerde de olduğu gibi ilk akla gelenler arasında teknoloji, yazılım şirketleri var. Bu şirketlerin start-up şirketlerde büyük bir orana sahip olduğu kesinlikle doğrudur. Fakat start-up şirketlerin tamamı teknoloji ve yazılım şirketleridir demek ise oldukça yanlış olacaktır. Çünkü günümüzde finans teknolojileri, finans, pazarlama gibi farklı alanlarda start-up şirketleri ortaya çıkmıştır. Tasarım, mimarlık ve teknolojinin birleştirilerek kullanıcı ihtiyaçlarına yönelik ürünler üreten start-up şirketler de vardır.

Startup Nasıl Kurulur?

Start-up ne demek sorusuna cevap verdiğimize göre şimdi de start-up nasıl kurulur sorusunu ele alalım. Kuruluş aşamasında kurucuların ilk olarak bir soruna bir çözüm sunması gerekir. Çözümün başarılı bir şekilde uygulanması önemli değildir. Çözüm, start-up projeleri kapsamında değerlendirilir. Daha sonra kitle fonlaması gibi yöntemlerle şirket finansmanı sağlanabilir. Kickstarter gibi siteler, start-up’lar için iyi bir fon toplama aracıdır. Diğer bir seçenek ise bankalardan girişim kredileri almaktır. Bankalardan start-up kurmak için kredi almak, Türkiye’de yaygın bir uygulama değildir. Yine de ABD veya İngiltere gibi önemli start-up’ların olduğu ülkelerde, bu şirketleri destekletici uygulamalar vardır. Tüm bunlar tamamlandıktan sonra kurucular kendi start-up’larını kurabilirler.




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Outlook mail yedeği alma ve geri yükleme

Outlook İMAP ve POP3 Sunucu Ayarları

Yandex Mail Yönlendirme